Tiny houses begonnen in Amerika als een waar begrip, maar zijn ook in Europa steeds populairder aan het worden. Het is een ware beweging, die helemaal past in het groeiende bewustzijn van moderne duurzaamheid en om minder ecologische sporen na te laten.
Wat is een tiny house?
Het woord zegt het al; een tiny house is een klein huis met een maximale woonoppervlakte van 50m2. Een totaal volwaardige woning op kleine schaal die wordt gebouwd met het bewustzijn om minder te willen consumeren en eenvoudiger te willen leven. Er wordt goed nagedacht over ruimtevulling, waarbij gebruik wordt gemaakt van allerlei innovatieve technologieën, zelfvoorzienendheid altijd het doel is en duurzaamheid en esthetiek een vast gegeven. Niet alle tiny houses zijn mobiel, maar veel bewoners vinden dat dit wel een meerwaarde heeft.
De geschiedenis van de tiny houses
Ontstaan in Amerika als antwoord op de rampzalige huizenmarkt, boden tiny houses een oplossing voor veel mensen die hun huis waren kwijtgeraakt door Orkaan Katrina of aan starters die onmogelijk het kapitaal bij elkaar konden krijgen om aan hun eerste woning te komen. Steeds meer mensen kozen voor ‘klein maar fijn’, in plaats van torenhoge hypotheken en bijbehorende vaste lasten. De vrijheid van de flexibele tiny houses werd door veel mensen als een groot pluspunt gezien. De huisjes werden al snel op wielen gebouwd om zo de wetgeving te omzeilen die een minimale afmeting van een huis vaststelt. Inmiddels zijn tiny houses in Amerika niet meer weg te denken en is Europa hard op weg dit succes te evenaren.
Bouw je eigen tiny house
Waarom zelf bouwen?
Er is een groot aantal pioniers die hun eigen tiny house gebouwd hebben. Wat hen betreft is dat the way to go. Naast het feit dat je er veel van leert zorgt het meteen voor een nauwe verbinding met jouw eigen plekje en geeft het een gevoel van zingeving dat je voor altijd bij je zult dragen. Het is bovendien een stuk goedkoper om je huisje helemaal zelf te bouwen. Daarentegen kost het meer tijd, vooral wanneer je niet de ervaring hebt die een vakman heeft. Houd dus rekening met de nodige obstakels die je mogelijkerwijs zult moeten overwinnen.
Interieur design
Wanneer je eigen tiny house dan eindelijk staat hoef je het alleen nog maar te decoreren naar jouw eigen persoonlijke stijl. Je hebt niet veel ruimte nodig om het een ‘personal touch’ te geven. Denk hierbij aan gordijnen, lampen en tafelkleedjes of doe wat inspiratie op bij BGA voor mooie fotolijstjes en schilderijtjes aan de muur.
Zelf bouwen met professionele hulp
Je kunt er ook voor kiezen de hulp van een professional in te schakelen en tóch zelf te bouwen. Er bestaan tiny house bouwpakketten die je zelf in elkaar moet zetten of je koopt een casco tiny house en doet de rest van de afwerking zelf. Wanneer je vanaf de grond je eigen huisje bouwt kun je een professional inhuren om je te assisteren.
Wet- en regelgeving
Vergeet tot slot niet dat ook tiny houses zich moeten houden aan bepaalde wetten en regels. Denk hierbij aan een omgevingsvergunning om je huisje ergens neer te mogen zetten. Ook moet het huisje aan bepaalde isolatie eisen voldoen en zijn er regels voor de afmetingen van de ruimtes in je huisje.