De blokhut is een eenvoudig onderkomen dat voor het grootste deel van boomstammen gebouwd wordt. De constructie van blokhutten is al erg oud en wordt nog steeds veel gebruikt in Scandinavische landen. Door Zweedse en Finse kolonisten werd het gebruik meegenomen naar Noord-Amerika, waar de blokhut geassocieerd wordt met het ruige leven in het natuur.

Materialen

De blokhut is volledig of voor het overgrote deel gemaakt van hout dat in de bossen van Scandinavië en Amerika ruimschoots beschikbaar is. Naaldhout is favoriet gezien naaldbomen rechte stammen opleveren die goed bewerkt kunnen worden. Een blokhut bestaat niet uit machinaal gezaagde en net afgewerkte planken, maar uit stammen en planken die met eenvoudige (hand)gereedschappen bewerkt en geschikt voor woningbouw gemaakt kunnen worden. Behalve houten wanden, daken en deuren wordt een blokhut als het mogelijk is voorzien van stenen funderingen om houtrot tegen te gaan en een stenen schoorsteen ter voorkoming van een woningbrand.

Constructie

De meeste blokhutten worden in een vierkante vorm gebouwd van gestapelde boomstammen. De bomen worden omgezaagd, van hun zijtakken ontdaan en krijgen met een bijl eventueel een vierkante doorsnede. Dan worden ze laag voor laag op elkaar gelegd. In de hoeken van de hut worden de stammen van inkepingen voorzien, zodat ze in elkaar vastgrijpen en een verband gaan vormen. Er zijn meer dan tien vormen voor deze inkepingen, welke per bouwer kunnen verschillen, afhankelijk van de afkomst van de bouwer.

Vanaf een bepaalde hoogte worden de boomstammen smaller gemaakt zodat een dak gevormd kan worden. Het dak wordt ook gemaakt van stammen of van ruwe plakken. Ook kan er een skelet van takken of balken worden gebruikt waarop stukken boomschors, houten dakpannen of riet wordt bevestigd. Ten slotte wordt de hut voorzien van een deur, een schoorsteen en een vloer. Als er hout uit het bos gebruikt wordt hoeft een blokhut bijna niets te kosten, enkel flink wat bloed, zweet en blaren op de handen.

Leven in een blokhut

Hout is een stevig, isolerend materiaal dat goed water- en winddicht is. Een goed gebouwde blokhut was weliswaar donker, maar bood comfort en een goede bescherming tegen de elementen. Spleten tussen de boomstemmen konden met modder, klei of leem worden gedicht. Wel was er met name wanneer de schoorsteen ook van hout gemaakt was altijd een risico op een levensgevaarlijke woningbrand.

Blokhutten en andere houten gebouwen bleven nog lang populair in het oude westen van Amerika. Dit woningtype werd in de loop van de tijd steeds eleganter, compleet met bewerkte vensters voorzien van luiken en glas, veranda’s en zelfs meerdere verdiepingen hoog.

U ook genieten van: