In Nederland hebben we doorgaans maar weinig last van een tekort aan regen. Vooral tijdens de herfst en de winter kan er nogal eens wat neerslag vallen. Er zijn mensen die er hun hobby van gemaakt hebben om bijvoorbeeld via een Netatmo regenmeter het aantal liters te meten. Ook professionele weermannen/vrouwen gebruiken de Netatmo regenmeter graag, omdat deze digitaal via de smartphone af te lezen is. Maar steeds vaker veroorzaakt regen grote overlast in vooral binnensteden, doordat het water niet snel genoeg verwerkt kan worden. Als jij hier in de tuin ook last van hebt, dan kan een drainagesysteem een oplossing zijn.

Wat zijn de oorzaken van slecht weglopend regenwater?

Blijven na hevige regenbuien plassen staan in de tuin? Doen de planten het niet goed en heb je last van vochtproblemen in de kruipruimte of kelder? Vaak komt dit door een te hoog grondwaterniveau of doordat regenwater niet vlot afgevoerd wordt. De belangrijkste oorzaak is dat veel tuinen bijna helemaal of volledig bestraat zijn. De overheid stimuleert steden dan ook om meer te vergroenen, want meer groen in de tuin zorgt voor een betere afvoer van hemelwater, minder hittestress, geluidsdemping én een schonere lucht. Ook jij kunt met een drainagesysteem het regenwater goed laten aflopen. Zo krijg je geen last meer van plassen water in de tuin en vochtproblemen in de kelder of kruipruimte. Het water komt dan gemakkelijker op plekken waar het nodig is, zoals bij planten, of het wordt netjes afgevoerd of opgeslagen.

Hoe werkt een drainagesysteem?

Een drainagesysteem bestaat uit drainagebuizen. Deze buizen bestaan uit duizenden kleine gaatjes waar het water inloopt en waaruit water geleidelijk wordt afgegeven. Zo laat je de drainagebuizen door de hele tuin lopen, zodat op iedere plek het water goed wordt afgevoerd. Het vergt wel een flinke klus, want je moet sleuven in de tuin graven voor de drainagebuizen. Tevens moet je de buizen omkleden met kokos of een synthetische stof om verstopping te voorkomen. Het beste leg je de buizen in een grind of schelpen met dan de aarde eroverheen. Heb je een sloot achter de tuin? Dan kun je de drainagebuizen hierop laten uitkomen. Je kunt ook een regenwaterreservoir in de tuin graven, zodat je het afgevoerde water bij droogte gebruikt voor het besproeien van de tuin.

Zorg voor een natuurlijke tuin

De beste oplossing om hemelwater zo goed mogelijk af te voeren, is door veel planten en een eventueel gazon te zorgen. Bestrating zorgt voor een slechte afvoer. Natuurlijk kun je bestrating aanleggen, maar leg zeker ook een goot naast de bestrating en sluit deze aan op het drainagesysteem. Na een flinke regenbui kun je dan zonder in plassen water te stappen je Netatmo regenmeter bekijken!

U ook genieten van: