De eenvoudige, maar nuttige baksteen is niet eenvoudig te maken. Als het verkeerde materiaal wordt gekozen of als de steen niet juist gebakken wordt, is het resultaat letterlijk een misbaksel. Dit moet er allemaal gebeuren om een goede baksteen te maken.

Klei winnen

Lang niet alle kleisoorten zijn geschikt om bakstenen van te maken. Steenfabrieken ontstonden daarom op plekken waar de zee- en natuurklei precies de goede samenstelling had. Een egaal kleimengsel krijgen is belangrijk om stenen van een constante kwaliteit te maken.

Vormen

De klei wordt in vormen gestampt. Vroeger gebeurde dat met de hand, tegenwoordig brengt een pers de klei in een mal. Na het vormen moeten de stenen, welke nog veel water bevatten, drogen in de zon of in een verwarmde ruimte. Het drogen kan meerdere dagen of weken in beslag nemen.

Bakken

De gedroogde stenen worden gebakken in ovens op een temperatuur tussen de 900 en 1.100 graden Celsius. De stenen moeten langzaam gebakken worden, zodat het binnenste van de steen ook de kans krijgt om goed uit te harden, anders kunnen de stenen vervormen of zelfs exploderen. Hoe harder de uiteindelijke stenen, des te meer toepassingen ze hebben en hoe meer ze waard zijn.

U ook genieten van: