Adobe is een bouwmateriaal op basis van klei. Het wordt al heel lang gebruikt in veel verschillende landen en wordt ook toegepast bij moderne ecologische bouwmethoden. Stenen van adobe zijn goedkoop, maar zijn niet goed bestand tegen vocht. Daarom wordt dit materiaal vooral gebruikt in landen waar het niet vaak regent.
Materiaal
Stenen van adobe worden niet gebakken, wat de vervaardiging ervan snel, goedkoop en gemakkelijk maakt. Klei wordt goed gemengd met water, zand en met een bindmiddel. Dat bindmiddel houdt het mengsel bijeen en kan bestaan uit plantenvezels, dierenmest of kalk.
Het adobemengsel wordt na het mengen in een mal gedaan en flink aangestampt. Daarna wordt de steen gedroogd in de zon. Voor het maken van adobe is dus geen oven en dus ook geen brandhout nodig. De stenen kunnen vervolgens gemetseld worden. In sommige gebieden werden gebouwen gemaakt door nog natte adobe te vormen en het dan als geheel te laten drogen – ook de Europese lemen muren van oude boerderijen worden zo gemaakt.
Eigenschappen
Adobestenen zijn sterk en kunnen een groot gewicht dragen. Ook houden ze warmte erg goed vast, wat in de koude nachten van een woestijnklimaat van pas komt. Adobe kan echter niet goed tegen vocht. Dit doet de stenen namelijk scheuren en verbrokkelen. Door het aanbrengen van een beschermde laag (bijvoorbeeld leem) op de muren kan de bescherming tegen vocht verbeterd worden. Verder is een bouwsel van adobe niet goed bestand tegen aardbevingen.
Bekende gebouwen van adobe staan in Spanje, Mexico, Mali en Iran. Ook de ziggoerats in het Midden-Oosten waren gemaakt van dit materiaal.