Door het eenvoudige proces van het produceren van adobe zijn een aantal beroemde bouwwerken van dit materiaal gemaakt. Dit zijn bekende voorbeelden.

Mesopotamië

In de droge, boomloze streken van het Midden-Oosten was adobe een populair bouwmateriaal. De gigantische tempels van Soemerië, Babylon en Assyrië, de ziggoerats, waren van adobestenen gemaakt. Dit gold ook voor veel Egyptische piramiden en tempels. Door de lagere weersbestendigheid van adobe vergeleken met baksteen en marmer zijn veel bouwsels uit deze vroege periodes helaas geërodeerd.

West-Afrika

De Soedano-Saheliaanse architectuur maakt veel gebruik van adobe. opvallende tempels van het Malinese rijk, waarvan de Grote moskee van Jenné de grootste is, werden gemaakt van gegoten adobe. Deze gebouwen bevatten palmtakken waarvan de uitsteeksels meteen als steiger dienen voor het aanbrengen van nieuwe lagen adobe. In Nigeria, Niger en Ghana zijn de adobe huizen vaak versierd met patronen welke in de natte steen werden aangebracht en na het drogen kleurrijk werden beschilderd.

Nieuwe wereld

In Mexico en Nieuw-Mexico werden niet alleen huizen, maar ook kloosters en kerken van adobe gemaakt. De missiekerk van Francisco van Assisi bij Taos, het Gouverneurspaleis van Santa Fé en de Oude San Miguel Missiekerk in Socorro zijn een paar van de mooiste voorbeelden.

U ook genieten van: